donderdag - 22/04/1915

2° schrift, p.178-179
2° schrift, p.180-181
Afbeeldingen

1. foto’s van de loopgraven, genomen uit een vliegtuig, en door een generaal in De Klijte achtergelaten

We konden geen Britse luchtfoto’s van de zuidelijke Ieperboog in april 1915 terugvinden. Wel is het inderdaad zo dat de luchtfotografie van langsom meer toegepast en gebruikt werd. Opvallend is ook de slordigheid van de hogere officier die de foto’s achtergelaten heeft, en dat terwijl Achiel Van Walleghem en andere dagboekschrijvers het dikwijls hebben over de “spionitis”, de achterdocht vanwege Britse militairen ten opzichte van Belgische burgers.

foto 1: Britse panoramafoto vanuit een hoeve in Voormezele op Wijtschate, lente 1915. De Duitse eerste lijn aan de rand van Bois Quarante (Bayernwald) is goed te zien. Dit zicht bekijkt Wijtschate vanuit het noorden, terwijl Achiel van Walleghem vanuit het westen kijkt.

2. het stukgeschoten gesticht

Met de erfenis van Charles Godtschalck richtten de burgerlijke godshuizen van Ieper  in Wijtschate een landbouwschool op, waar er ook plaats was voor weesjongens. De bouw van dat Sint-Josephsgesticht begon in 1905 en werd voltooid in 1911. Deze voor die tijd moderne landbouwschool werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernield en niet meer heropgebouwd. Vandaag bevindt zich op die plek in de Vierstraat de sportvelden en de sporthal van Wijtschate.

Foto 2: De landbouwschool van Wijtschate voor de Eerste Wereldoorlog.

3. Kasteel van Godtschalck

Dit kasteeltje behoorde toe aan de Waastense familie Godtschalck, niet verwant met de weldoener van de landbouwschool. Omwille van de bouw in rode baksteen werd het door de Britten als Red Chateau aangeduid. Het kasteel werd volledig vernietigd en nooit heropgebouwd. In een weide in de Vierstraat in Wijtschate zijn echter nog sporen van de kelder te zien.

Foto 3: Het Kasteel Godtschalck in Wijtschate voor de Eerste Wereldoorlog

4. Hollandse Schuur

Hollandse Schuur is de naam van een opvallende en grote hoeve langs de huidige Vierstraat in Wijtschate. De boerderij werd na de oorlog heropgebouwd maar wordt nu omgeven door drie grote mijnkraters, daterend van 7 juni 1917.

Foto 4: Hollandse Schuur op een hedendaags luchtbeeld

5. de Polka

De Polka is het kruispunt van de huidige Kemmelstraat (N331) en de Wijtschatestraat-Reningelststraat (N304) : Zie hier :

6. Engels kerkhof naast het kasteel van Kemmel

Het kasteel van Kemmel lag ten noorden van de Reningelststraat (nu domein Geelhand de Merxem) en mag dus niet verward worden met kasteel De Warande. De begraafplaats waar Achiel Van Walleghem het over heeft is Kemmel Chateau Cemetery. Volgens de Commonwealth War Graves Commission dateren slechts 245 graven van voor 22 april 1915. Indien Achiel Van Walleghem niet overdrijft in zijn schatting, waren er toen heel wat Franse graven en graven van onbekenden.   Zie hier :  

7. In de avond zelf hoort men reeds eigenaardig nieuws.

Hier zinspeelt Van Walleghem om het gebruik van strijdgassen dat die avond voor het eerst plaatsvond en waar hij het op 23 april 1915 uitgebreid over heeft.