maandag - 08/11/1915

4° schrift, p.318-319
4° schrift, p.320-321
Afbeeldingen

1. dorsen

Het dorsen gebeurde in de schuur op een aangestampte aarden vloer en tijdens de wintermaanden met de dorsvlegel of met de dorsmachine, die aangedreven werd met het vliegwiel van een traktor. Men had het gevaarte bij de “schelf” geplaatst en van daar wierp men de schoven naar de man boven op de machine die ze in de in de “batteuse” wierp; aan een kant werd het koren in zakken opgevangen en naar de zolder gedragen, aan de andere kant kwamen de geperste strobalen uit, die in de schuur gestapeld werden: een zwaar en stoffig werk, voor die gelegenheid was er (flauw) “batteuse-bier” voorzien.

foto 1: het dorsen met vlegel

foto 2: het dorsen met een dorsmachine

2. een ramp in Vlamertinge

“Enige burgers die voor het Brits leger werkten, stonden bij herberg “De Hoop” in afwachting hun weekloon te ontvangen, toen opeens, ’t was rond 4.30 uur in de namiddag, een obus ontplofte voor de woning van cyriel Matton van Langemark, schacht bij een Engelse legerafdeling en wonende drie huizen over “De Hoop”. Vier personen die in dit huis waren werden op slag gedood en een vijfentwintigtal mannen werden gekwetst….. “ (bron: Remy Duflou: Gebeurtenissen te Vlamertinge tijdens de oorlog 1914-1918.Langemark, 1964)

Edward Depuydt
Henri Legrand
Engel Pluym
Felicien Vermeulen
Georges Braem
Emiel Comyn
Richard Vanderhaeghe
Camiel Caestecker
? Fivez
Cyriel Verslype 

3. de zwarte rook van het moordtuig

Het projectiel was allicht een zogenaamde “coal box” (kolenkit of kolenemmer). Dit was Engels slang  voor een zware granaatkartets of schrapnel, zo genoemd wegens de zwarte rook die ontwikkeld werd bij het ontploffen. Deze rookontwikkeling was opzettelijk voor duidelijke artillerieobservatie en het corrigeren van het vuur. (Bron: Tony De Bruyne: Soldatentaal. Aartrijke, 1994)