woensdag - 02/06/1915

3° schrift, p.228-229

1. de schoolkolonies

zie noot 10 van 30/03/1915

 

2. het leger van Lord Kitchener

Kitchener’s Army of the New Army was de naam die gegeven werd aan de divisies van vrijwilligers  die gevolg hadden gegeven aan de oproep van de Britse minister van oorlog Lord Kitchener uit 1914. De beroepsmilitairen en de territorials werden dus vanaf nu vervoegd door honderdduizenden burgers die voor de duur van de oorlog dienst hadden genomen. 

“Vrijdag 28 mei: 40.000 man van 't leger van Kitchener op langs Boeschepe” (Bron: Baert Albert, op. cit.)

 

3. Gruwelijk feit over een O.L. Vrouwbeeld

We weten dus niet over welk gruwelijk feit het gaat.

 

4. Nergens is er nog een kalender te krijgen

Waarschijnlijk gaat het om een kerkelijke kalender.

 

5. De torens van St.-Jacobs en St.-Pieters van Ieper vallen rond de middag

Dit klopt voor de toren van de Sint-Jacobskerk. Pas in 1913 was de van oorsprong stompe spits van de kerk vervangen door een scherp en hoger exemplaar. Het Britse leger besliste tot vernietiging omdat het ervan uitging dat deze toren door de Duitse artillerie als mikpunt werd gebruikt. De genie van de 20th Division maakte op het einde van de maand juni 1915 een uitgebreid rapport met tekeningen en plannen van de dynamitering, nu bewaard in de National Archives, Kew.  

Voor de Sint-Pieterskerk klopt de informatie van Achiel Van Walleghem niet. De veel lagere en veel zwaardere toren van deze kerk kon veel minder als mikpunt dienen. Foto’s van 1917 tonen de toren nog vrij intact tot aan de basis van de spits.

foto 1-6 Het rapport van de 83rd Field Company, Royal Engineers, over de dynamitering van de toren van de Sint-Jacobskerk.

foto 7: De Sint-Pieterskerk, 27 januari 1917

 

6. De soldaten plunderen overal in Ieper

Duizenden objecten – of fragmenten - uit Ieper werden inderdaad uit de verlaten stad weggenomen en als souvenir bijgehouden of verpatst. Tot op vandaag worden stukken die als souvenir uit de puinen van de stad weggenomen werden, aan het In Flanders Fields Museum geschonken. Dat de geplunderde voorwerpen aan de burgers te koop werden aangeboden is nieuwe informatie maar erg plausibel.

Foto 8: Een fragment van een schilderij uit de Sint-Maartenskerk, uit het veel grotere doek uitgesneden, als souvenir meegenomen door een Britse militair en vele jaren na de oorlog terugbezorgd aan de Ieperse musea. Nu in de collectie van In Flanders Fields Museum.

 

7. De pastoor van Sint-Pieters, E.H. Delaere, rijdt elke dag in auto met een gendarm naar Ieper

Over pastoor Delaere: Zie hier

Foto 9: Pastoor Delaere in de puinen van de stad, begeleid door twee Belgische gendarmen en een collega-priester, lente-zomer 1915